Europees Consortium geleid door prof.dr. Hans Gelderblom ontvangt meerdere subsidies
Een Europees consortium, geleid door prof.dr. Hans Gelderblom van het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) namens het Drug Rediscovery Protocol team, zal 3 miljoen euro ontvangen om toekomstige kankerbehandelingen aan het genetische profiel van de tumor aan te passen. Een opvolgende Europese subsidie van 6 miljoen euro’s is inmiddels ook al gegeven.
Het genetische profiel van een tumor in kaart brengen en de meest juiste behandeling kiezen op basis daarvan: de onderzoekers van het prijswinnende Personalised Cancer Medicine for EU (PCM4EU) project zien het als hun missie om het beschikbaar te maken voor iedere patiënt met kanker. Ze zijn daarom erg blij met deze grote subsidie van het EU4Health programma: “We kunnen nu onze succesvolle aanpak beter uitrollen naar andere landen,” zegt Gelderblom. De eerste meeting heeft plaatsgenomen bij het LUMC.
Nieuwe opties voor de behandeling
De aanpak verwijst naar het Drug Rediscovery Protocol (DRUP), een onderzoek geleid door prof.dr. Emile Voest van Antoni van Leeuwenhoek, prof.dr. Henk Verheul van Erasmus MC en prof.dr. Gelderblom. Deze aanpak houdt in dat medicatie dat al gebruikt en geregistreerd is, getest zal zijn bij patiënten met een tumor type waarvoor de medicatie nog niet geregistreerd is. Dit is omdat veel kankerpatiënten genetische mutaties in hun tumors hebben, waar er mogelijk nog geen medicatie voor op de markt is. Ze hebben alleen geen toegang tot deze medicaties omdat het alleen geregistreerd is voor andere tumor types.
Het DRUP onderzoek heeft al tot nieuwe opties geleid tot de behandeling van verschillende tumors, en in sommige gevallen tot vergoeding bij zorgverzekeraars. In de tussentijd hebben ongeveer 1300 patiënten een behandeling gekregen en zijn er 35 medicaties beschikbaar. Van 33% van de patiënten die meegedaan hebben aan het onderzoek, zien onderzoekers dat de behandeling effectief is. “Dit zijn heel goed resultaten voor een onderzoek van gepersonaliseerde behandelingen van patiënten voor wie er geen goedgekeurde behandeling beschikbaar is.”
Onderwijs
Het aanpassen van een behandeling aan het genetische profiel van de tumor heeft veel voordelen, maar het is lang niet overal beschikbaar, zelfs niet in Nederland. Volgens Gelderblom komt dit door een tekort aan kennis en ongelijke toegang tot moleculaire diagnostica, wat gebruikt wordt om het genetische tumor profiel te identificeren. “Onderwijs is daarom ook een groot onderdeel van ons gezamenlijk project,” zegt hij.
De beste behandeling voor iedereen
Het Nederlandse DRUP team werkt in dit consortium samen met 17 instituten in verschillende Europese landen, en vooral de samenwerking met de Scandinavische landen is al erg vergevorderd. “We make onze protocollen beschikbaar en elk land wijst een projectmanager aan om hieraan te werken. Op deze manier maken wij moleculaire diagnostica niet alleen meer toegankelijk, maar zorgen we er ook voor dat we een grotere database van patiënten hebben waar we meer kennis van kunnen krijgen.”
Met deze subsidie hopen de onderzoekers de fundamenten te leggen voor gepersonaliseerde kankerbehandelingen in elk land om dit beschikbaar te maken aan alle Europeanen.
Door middel van vergelijkbare projecten is LUMC aan het voorfront van medisch onderzoek in Nederland, wat helpt om Leiden op de kaart te zetten als een stad van kwalitatieve gezondsheidszorg en onderzoek. Als u meer wilt weten of wetenschaps-gerelateerd nieuws, kunt u naar onze Science Nieuws pagina gaan.