Leiden2022 Model omarmd door Europese Commissie
Leiden2022 presenteert als allereerste European City of Science een jaarprogramma gericht op het verbinden van wetenschap en samenleving, het begin van een nieuwe Europese traditie. Naast de start van dit programma creëerde Leiden2022 een geavanceerd en praktijkgericht model voor Public Engagement with Science. Leiden2022 heeft een position paper gemaakt om hun ideeën en het model dat ze gebruikten te promoten: het Leiden2022 Model for Public Engagement with Science. De Europese Commissie heeft dit model omarmd, en heeft besloted dit op te nemen in de ERA (European Research Area) Beleidsagenda 2022-2024.
"We hebben veel complimenten gekregen over hoe we Leiden, European City of Science hebben georganiseerd door ERA-leden uit alle EU-lidstaten", zegt Lucien Geelhoed, Intendant & Chied Editor van Leiden2022.
Model Leiden2022
Steden krijgen de titlel "European City of Science" wanneer ze het bid voor het ESOF Congres winnen. In plaats van alleen te focussen op het congres, koos Leiden2022 ervoor om een 365-daags festival te organiseren, waarin allerlei activiteiten werden georganiseerd, gericht op het versterken van de band tussen wetenschap en samenleving. Deze door burgers geleide, bottom-up, co-gecreëerde programma's vormden de basis voor het festival.
Hoewel de meeste activiteiten op lokale schaal werden georganiseerd, Leiden2022 zette Public Engagement with Science op de nationale agenda's, en ontwikkelde het concepten op Europese schaal, zoals de EU TalentOn.
Leiden2022 gebruikte 3 regels op deze activiteiten tot een succes te maken:
- Wees nieuwsgierig: elke nieuwe verbinding begint met nieuwsgierigheid. Mensen werden aangemoedigd om out-of-the-box te denken, en wetenschappers werden aangemoedigd om erop uit te gaan en met mensen te praten over hun interessegebied.
- Wees gul: om ervoor te zorgen dat iedereen kon deelnemen, reikte Leiden2022 verder dan hun bestaande netwerk om in contact te komen met mensen en evenementen te organiseren.
- Wees rommelig: Leiden2022 omarmde een "just do it"-mentaliteit en ging verder dan de traditionele formules om out-of-the-box-ideeën te kiezen. er is gebleken dat dit inspirerend en vindingrijk is.
Meer informatie over Leiden2022's aanpak van het organiseren van activiteiten tijden Leiden, European City of Science, kunt u lezen in de position paper.
ERA Policy Agenda 2022-2024
De Europese Commissie heeft het Leiden2022 Model omarmd, en besloten op te nemen in de ERA Beleidsagenda 2022-2024. ERA staat voor European Research Area, en is de ambitie om een interne, grenzeloze markt voor onderzoek, innovatie en technologie in de hele EU te creëren. Het helpt landen om samen effectiever te zijn, door hun onderzoeksbeleid en -programma's sterk op elkaar af te stemmen. De ERA-beleidsagenda bevat ERA-acties voor de periode 2022-2024, die bijdragen aan de belangrijkste gebieden die zijn gedefinieerd. Een van deze gebieden is "samen de uitdagingen aangaan die de groene en digitale transitie met zich meebrengen, en de deelname van de samenleving aan het tijdperk vergroten", waarvan "Bring Science Closer to the Citizens" deel uitmaakt.
Leiden2022 heeft gezien dat hun activiteiten, die tot deelname van de samenleving hebben geleid, een belangrijke stap voorwaarts hebben betekend in de richting van het opbouwen van duurzame relaties tussen wetenschap en samenleving. Dit Leiden2022 Model vormt de basis voor een betekenisvolle interactie tussen wetenschappers en burgers, waarbij participatie van onderop de regel is, niet de uitzondering. "ERA-leden uit alle EU-lidstaten hebben aangegeven dat Leiden het goede voorbeeld geeft, wat heeft geleid tot de vaststelling van de position paper", aldus Lucien Geelhoed. De lidstaten hebben afgesproken dat het Leiden2022 Model voor toekomstige Europese wetenschapssteden behouden blijft en verder ontwikkeld wordt.