Stadslab Leiden plant 450 bomen voor 450 jaar ontzet en de universiteit

| Sleutelstad TV

Stadslab Leiden heeft, in het kader van het 450-jarig bestaan van Leidens Ontzet en de Universiteit Leiden, een groen initiatief gestart: het aanplanten van 450 bomen. De officiële lancering vond plaats op 4 oktober in de Hortus botanicus, een dag na het jaarlijkse 3 October-feest en 125 dagen voor het jubileum van de Universiteit Leiden.

Een gebaar dat de toekomst symboliseert

Stadslab roept bewoners en organisaties op om samen de historische momenten van 3 oktober 1574 (Leidens Ontzet) en 8 februari 1575 (oprichting Universiteit Leiden) te markeren met een toekomstgerichte actie. Het planten van 450 bomen symboliseert de verrijking van de stad en de regio. Daarnaast dragen bomen niet alleen bij aan de ecologische voordelen, maar ook aan symboliek rondom vrede, herinnering en vernieuwing.

Het planten van de eerste bomen

De eerste van de 450 bomen werd symbolisch uitgereikt door de Hortus botanicus aan vertegenwoordigers curator Rinny Kooi van de 3 October Vereeniging. Deze ‘Vredesboom’ is gegroeid uit zaad dat afkomstig is van een boom die de atoombom op Hiroshima in 1945 overleefde. De Hortus botanicus Leiden is een van de weinige plekken wereldwijd waar deze bijzondere boom wordt gekweekt.
De tweede boom, een tamme kastanje, werd uitgereikt aan een vertegenwoordiger van de Universiteit Leiden en de educatieve organisatie Natuurwijs. Gedurende de komende maanden worden verschillende locaties in Leiden en omgeving aangewezen waar de overige bomen geplant zullen worden

Samenwerking en uitvoering

Dit initiatief van Stadslab Leiden sluit aan bij de jubileumvieringen van Staatsbosbeheer, dat haar 125-jarig bestaan viert en jaarlijks het ‘Boomfeest-seizoen’ organiseert. Dit seizoen, dat loopt van 20 november 2024 tot 19 maart 2025, zal worden benut om de 450 bomen te planten. Stadslab draagt hier zelf vijftien bomen aan bij, als symbool voor haar 15-jarig bestaan in november 2024.

Veertien Leidse instellingen en organisaties worden uitgenodigd om ook elk vijftien bomen te planten, wat samen goed is voor 225 bomen. De resterende 225 bomen kunnen door inwoners van Leiden in hun eigen tuinen worden geplant. Leidenaren die mee willen doen aan deze actie kunnen contact opnemen via info@stadslableiden.nl.

Met dit initiatief benadrukt Stadslab Leiden het belang van duurzaamheid en samenwerking, en zet het de stad in het teken van toekomstgericht handelen, passend bij het rijke culturele en historische erfgoed van Leiden.

Dit artikel is een kopie van het originele artikel, verschenen op 7 oktober 2024 op sleutelstad.nl. (Tekst: Lydi Baelde Jansen).