De vrouw die Leiden de toekomst gaf

| Leiden&Partners

Het is 1574. Een uitgehongerd Leiden staat op het punt zich over te geven aan de Spanjaarden. Op het moment dat alles verloren lijkt, bedenkt Magdelena Moons een plan, dat de geschiedenis van de stad voorgoed zal veranderen.

“Magdalena Moons was de geliefde van Valdez, de aanvoerder van de Spaanse belegering”, vertelt Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur. Valdez zou van plan zijn geweest om de stad aan te vallen. De uitgehongerde bewoners van de stad stonden op het punt om zich over te geven. Magdalena had nog veel familie en vrienden in de belegerde stad en maakte zich zorgen om hem. Volgens de overlevering haalde ze Valdez over om de aanval nog even uit te stellen en beloofde ze hem om in ruil daarvoor met hem te trouwen. Het uitstel van de aanval van Valdez bleek voor de Spanjaarden fataal. De geuzenleider Lodewijk van Boisot had van Willem van Oranje de opdracht gekregen de polders onder water te zetten, en door het in de nacht van het uitstel door storm snel oprukkende water moesten de Spanjaarden vluchten en kon Boisots vloot de stad ongehinderd bereiken.

BIO

Ariadne Schmidt is bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden (de Magdalena Moons leerstoel, gefinancierd door de 3 oktober Vereeniging en daarmee betaald door de burgers van de stad) en universitair hoofddocent Economische en Sociale Geschiedenis. Ook is zij opleidingsvoorzitter van het bachelor-, master- en researchmasterprogramma Geschiedenis. Schmidt is sociaaleconomisch historica met een bijzondere interesse in gendergeschiedenis, de geschiedenis van diversiteit en ongelijkheid en stadsgeschiedenis.