Het Europees Ruimteagentschap (European Space Agency, ESA) heeft beelden vrijgegeven van de Euclid, de nieuwe ruimtetelescoop. Het doel van de Euclid is om betere inzichten te verkrijgen in hoe het heelal is gegroeid sinds het begin. Volgens Koen Kuijken, hoogleraar galactische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden is de Euclid een breedbeeldtelescoop, waardoor deze ruimtetelescoop zich onderscheidt van de andere.
Astronoom Lucas Ellerbroek van de Radboud Universiteit voegt toe dat de Euclid niet alleen een beter beeld biedt dan zijn voorgangers, maar ook uniek is doordat de telescoop het volledige web van sterrenstelsels in kaart brengt. Terwijl de Hubble en James Webb slechts kleine delen van het heelal bestrijken, toont de Euclid welke structuren aanwezig zijn en niet enkel een fragment ervan.
Hoogleraar Kuijken, gespecialiseerd in onderzoek naar donkere materie en energie, beschouwt de Euclid als een waardevolle aanvulling op de bestaande telescopen. Hij verduidelijkt dat de James Webb en Hubble telescopen groter zijn maar kleinere gebieden van de hemel uiterst gedetailleerd kunnen bestuderen. In tegenstelling hiermee is de Euclid iets kleiner. ’Die kan in één oogopslag een groot stuk van de hemel fotograferen’. ‘Hiermee vullen de twee telescopen elkaar aan en maken ze het plaatje compleet,' aldus Kuijken.
In juli is de Euclid telescoop succesvol gelanceerd, met als voornaamste taak de creatie van de meest uitgebreide kosmische 3D-kaart ooit. Gedurende de komende zes jaar staat de telescoop geprogrammeerd om miljarden sterrenstelsels te observeren, tot op een afstand van ongeveer tien miljard lichtjaar. Het European Space Agency (ESA) streeft ernaar om via deze missie inzicht te verwerven in de wijze waarop donkere materie en donkere energie hebben bijgedragen aan de vorming van het universum.