Hanno Pijl over de voedselindustrie
De bezorgdheid van wetenschappers neemt steeds verder toe. Steeds meer mensen lijden aan ziektes zoals diabetes of dementie, waarvan slechte voeding de oorzaak is. Het aantal mensen onder de 50 jaar met diabetes is de afgelopen 30 jaar met 80% gestegen. In 2030 zal dit nog eens met 21% toenemen als er geen dringende maatregelen worden genomen, zoals blijkt uit grootschalig onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met 204 landen. Slechte eetgewoonten, zoals roken, alcoholgebruik, weinig bewegen en ongezond eten, behoren tot een van de belangrijkste oorzaken van ziektes.
Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum ziet de kwestie van ongezonde voeding niet als een verrassing. Al jarenlang wordt er in Nederland ultrabewerkt voedsel geproduceerd. Ultrabewerkt voedsel is voedsel waar van alles aan is toegevoegd, waaronder emulgatoren, smaakstoffen en kleurstoffen, die het voedsel ongezond maken. Het eten van ultrabewerkt voedsel is niet slecht als dit met mate wordt gedaan. Naarmate dit soort voedsel vaker wordt geconsumeerd, kan dit echter vaker ziektes veroorzaken.
Zo bevlogen en professioneel als hoogleraar Hanno Pijl spreekt over ultrabewerkt voedsel, zo nieuwsgierig is tv-arts en wetenschapper Chris Tulleken van de Britse omroep BBC. Tulleken besloot namelijk in 2021 deel te nemen aan een wetenschappelijk begeleid experiment. De arts volgde vier weken lang een dieet waarin 80% van al zijn voeding bestond uit ultrabewerkt voedsel. Dit resulteerde in veel gezondheidsproblemen. Ook kwam de wetenschapper 6,5 kilo aan.
Zowel de Leidse professor als de televisie-arts wijzen hier de overheid en de voedselindustrie aan als verantwoordelijken. Volgens professor Hanno Pijl is het een wisselwerking en zijn mensen meer op zoek naar gemak en hebben ze weinig tijd. Dit heeft als gevolg dat de industrie kant-en-klare producten produceert omdat deze vrij populair zijn. Het probleem van slechte voeding doet zich vooral voor bij een bevolkingsgroep met lage inkomens. Gezonde voeding wordt duurder, waardoor ongezond voedsel het soort voedsel is dat mensen zich kunnen veroorloven. Het is van groot belang om gezondheidswaarschuwingen op producten te plaatsen, aldus de Leidse professor.