In Ovo: Leidse Innovatie voor Pluimveewelzijn met Machine 'Ella'
De pluimvee-industrie is een snelgroeiende en cruciale sector die van belang is voor de wereldwijde eiwitvoorziening. In deze sector speelt het Nederlandse bedrijf In Ovo, dat te vinden is op het Leiden Bio Science Park, een steeds belangrijkere rol. Sinds de oprichting in 2011 door Will Stutterheim en Wouter Bruins heeft In Ovo zich ontwikkeld tot een pionier in het verbeteren van het welzijn van pluimvee, gedreven door de ambitie om ethische uitdagingen binnen de sector aan te pakken. Zo hebben de oprichters een oplossing bedacht voor een al lang bestaand probleem binnen de pluimvee-industrie.
Maatschappelijke Afkeuring en Innovatieve Oplossingen
Het probleem en een van de meest prangende kwesties in de pluimvee-industrie is het lot van mannelijke kuikens die worden geboren in broederijen. Deze kuikens hebben geen economische waarde omdat ze niet kunnen worden gebruikt voor de productie van eieren, en worden daarom op grote schaal kort na het uitkomen gedood. Dit lot treft jaarlijks maar liefst 6,5 miljard mannelijke kuikentjes, waarvan 300 miljoen uit de Europese Unie afkomstig zijn. In de afgelopen jaren zijn gelukkig stappen in de goede richting gezet. Zo zijn de maatschappelijke afkeuring van deze praktijk en het bewustzijn over het belang van het welzijn van pluimvee, toegenomen. Als gevolg hiervan, is de praktijk al verboden in landen als Duitsland en Frankrijk. Daarnaast worden er steeds meer innovatieve ontdekkingen gedaan, waaronder de technologie van In Ovo.
De machine 'Ella'
Wat begon bij Universiteit Leiden als idee, heeft zich na 12 jaar onderzoeken en ontwikkelen, gerealiseerd in de machine ‘Ella’. Deze innovatieve machine kan op de negende dag van de broedperiode monsters afnemen van eieren om nauwkeurig het geslacht te bepalen, nog voordat ze uitkomen. Dit gebeurt op een erg snel tempo, zodat de vrouwelijke eieren behouden kunnen blijven en de mannelijke eieren uit het broedproces worden verwijderd. Deze techniek voorkomt zo veel onnodig leed bij pluimvee, met als uiteindelijk doel om 5 miljard dieren jaarlijks een beter leven te geven.
De introductie van machine 'Ella' markeert niet alleen een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van pluimveewelzijn, maar illustreert ook het potentieel van technologische innovatie om ethische dilemma's binnen de industrie aan te pakken. Door de integratie van geavanceerde technologieën kunnen we niet alleen de omstandigheden voor dieren verbeteren, maar ook de efficiëntie en duurzaamheid van de pluimveesector versterken