EU TalentOn: Jonge LUMC onderzoekers op een missie om kanker te verslaan
Bots en Enciso-Martinez, promovendus en postdoc-onderzoeker bij de afdeling Cel- en Chemische Biologie van het LUMC, behoorden tot de 104 succesvolle kandidaten om in september deel te nemen aan de pilotversie van EU TalentOn. Het initiatief, mede opgezet door de Europese Commissie en Leiden 2022 European City of Science, bood een omgeving voor academici tussen de 21 en 35 jaar om samen te werken en oplossingen aan te dragen voor prangende kwesties in verband met de 5 EU-missies van Horizon Europa, zoals 'Kanker verslaan'. Beide LUMC'ers delen tijdens het evenement kort hun ideeën en algehele ervaring.
Team ONCO/nnect – Onderzoekers aan patiënten verbinden
“De mogelijkheid om samen te werken met jonge onderzoekers uit andere wetenschapsgebieden in de strijd tegen kanker was mijn belangrijkste motivatie om mee te doen aan de uitdaging. Kanker is immers een groot onderwerp dat alleen door een veelzijdige aanpak kan worden opgelost. Ik ben heel blij deel uit te maken van een uitgebreide groep getalenteerde individuen die hebben aangetoond dat we een echte impact kunnen maken als we samenwerken”, merkt Enciso-Martinez op.
Geïnspireerd door het Patient Engagement Programme van Oncode Institute, kwamen Enciso-Martinez en zijn team op het idee om ONCO/nnect te ontwikkelen - een mobiele app die AI gebruikt om de profielen van onderzoekers rechtstreeks af te stemmen op die van patiënten uit de hele EU. En waarom is zo'n app belangrijk? Binnen de premissen van kankeronderzoek wordt het werk van de onderzoekers zelf een beetje ‘achter de schermen’ gedaan: “Omdat het vaak in een laboratoriumomgeving gebeurt, krijgen we patiënten niet veel te spreken. Dit kan echter zeer verhelderend zijn! We zijn ons er niet alleen van bewust dat ze graag betrokken zijn bij het onderzoeksproces, maar we leren ook veel dingen over ons eigen werk die ons misschien zouden ontgaan als we net expertbijeenkomsten, conferenties of symposia hadden bijgewoond”.
De app zou het dus gemakkelijker maken om feedback van patiënten te integreren in alle soorten oncologische onderzoeken, ook op fundamenteel niveau. "Het is een win-winsituatie, omdat het beide partijen ertoe aanzet: promovendi, postdocs en artsen om door te gaan met het zoeken naar manieren om kanker te verslaan, en patiënten om op de wetenschap te vertrouwen", zegt Enciso-Martinez. Team ONCO/nnect verwacht in de nabije toekomst hun idee te pitchen bij Oncode Institute.
Team OncoSmart – Kennisuitwisseling tussen industrie en wetenschap
Bots omschrijft EU TalentOn als een veeleisend, maar desalniettemin inspirerend evenement: “Ik was verrast hoeveel ik in drie dagen heb geleerd: van het omgaan met de druk om in zo'n korte tijd een idee te moeten structureren en presenteren; werken met verschillende nationaliteiten en sterke persoonlijkheden; om het onderwerp ondernemerschap te verkennen en na te denken over hoe ik ooit mijn eigen bedrijf kan starten”.
De promovendus en haar team, OncoSmart, stelden voor om een uitwisselingsprogramma op te zetten om meer kennisuitwisseling tussen de academische wereld en het bedrijfsleven te bevorderen. “Er zou een speciale website komen waar bedrijven die met een technisch probleem binnen hun R&D-project te maken hebben, om input kunnen vragen. Promovendi en postdocs stuurden dan hun onderzoeksvoorstellen hoe het probleem aan te pakken. Degenen met de beste voorstellen zouden tijdelijk worden aangenomen om aan het project te werken. Hierdoor zouden junior onderzoekers terugkeren naar de academische wereld met ervaring in de sector en zouden bedrijven toegang krijgen tot waardevolle academische expertise”. Bots wil het idee van haar team uiteindelijk op EU-niveau concretiseren en is van mening dat het Leidse Bio Science Park, het grootste Life Sciences & Health-cluster in Nederland, de ideale setting biedt om OncoSmart te lanceren.