Leids bedrijf Meatable heeft primeur met eerste kweekvleesproeverij in Europa

| Leiden Convention Bureau

Vorig jaar had Nederland had de Europese primeur met de goedkeuring van proeverijen voor kweekvlees, een mijlpaal in de voedingsindustrie. Een onafhankelijke commissie, bestaande uit een toxicoloog, microbioloog, arts en ethicus, was door de overheid aangesteld om aanvragen te beoordelen. Start-up Meatable uit Leiden was het eerste bedrijf dat een aanvraag indiende en na een grondige evaluatie, zijn zij ook het eerste Nederlandse kweekvleesbedrijf dat toestemming kreeg voor een proefsessie. 

 

De eerste proeverij

De proeverij vond plaats in het nieuwe pand van Meatable, gelegen in het Leiden Bio Science Park met uitzicht op het laboratorium waar het kweekvleesproces plaatsvindt. Geselecteerde proefpersonen kregen twee hapjes om blind te proeven: één volledig plantaardig en de andere met 30 procent kweekvlees. Voorafgaand aan de proeverij moesten de deelnemers een document ondertekenen waarin stond dat ze op eigen risico en vrijwillig deelnamen. 

Het kweekvleesworstje, expres ogenschijnlijk onopvallend volgens oprichter Krijn de Nood, werd getest op zijn vermogen om qua geur en uiterlijk niet te onderscheiden te zijn van een traditionele varkensworst. De proevers merkten echter een positief verschil met de plantaardige variant. Het kweekvlees maakte het worstje wat vettiger, waardoor de typische textuur en smaak van een vegan worstje beter werd verborgen. 

Wat is kweekvlees?

Het kweekvlees in het worstje is afkomstig van varkensvet dat is gekweekt uit stamcellen, wat daarna is vermengd met ingrediënten die ook te vinden zijn in bestaande plantaardige vleesvervangers om zo de structuur en smaak te behouden. Dit innovatieve proces maakt het mogelijk om duizenden kilo's vlees te produceren met slechts één dier. Het bepalen van het juiste percentage kweekvlees vereiste experimentatie, aangezien zowel te veel als te weinig procent invloed hebben op de smaak, textuur en prijs. 

Mede-oprichter Daan Luining benadrukt dat een percentage van 30 procent kweekvlees optimaal is. Voor Meatable zijn smaak en prijs de belangrijkste overwegingen. Het streven is om de smaak van het kweekvlees gelijk te laten zijn aan die van conventioneel vlees, terwijl de prijs vergelijkbaar blijft met biologisch vlees. 

De toekomst van het kweekvlees