LUMC ondertekent internationale overeenkomst over het ontwikkelen van Advanced Therapy Medicinal Products
Skåne University Hospital, Lund University en het Leids Universitair Medisch Centrum(LUMC) zullen samenwerken om hun onderzoek, onderwijs en ontwikkeling gerelateerd aan Advanced Therapy Medicinal Products uit te breiden. Dat is de essentie van een Memorandum van Begrip die ondertekend is bij SciLifeLab vlakbij Stockholm op woensdag 12 oktober, tijdens het bezoek van de koning en koningin aan Zweden.
De Zweedse minister van Onderwijs, Anna Ekström, en de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, hebben de ondertekening bijgewoond, net zoals de decaan van LUMC, Pancras Hogendoorn.
Advanced Therapy Medicinal Products
Over het vorige decennium hebben wetenschappelijke doorbraken in cellulaire biologie en genetica de ontwikkeling van nieuwe behandelingen mogelijk gemaakt, bekend als Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs). ATMPs zijn complexe, innovatieve biologische medicijnen die gebaseerd zijn op cellen, weefsel of genen, en die baanbrekende nieuwe mogelijkheden aanbieden voor het behandelen van meerdere ziektes, zoals verschillende vormen van kanker, Parkinson's, en genetische bloedstoornissen.
Samenwerking tussen Leiden en Lund
In beide Lund en Leiden werken gezondheids- en academische instituten werken nauw samen binnen belangrijke omgevingen voor innovatie en onderzoek infrastructuur. In Leiden is dit het Leiden Bio Science Park en in Lund is het Medicon Village, Max IV en ESS - allemaal gelegen in Medicon Valley, een van de sterkste wetenschapsclusters in Europa.
LUMC en Lund werken al samen binnen verschillende netwerken, zoals LERU. Dit maakt uitwisselingstudenten tussen de twee organisaties mogelijk, bijvoorbeeld. Er zijn ook indirecte links tussen de twee, via gemeenschappelijke partners, zoals de University of Copenhagen, waar LUMC samen mee werkt binnen reNEW. Het Memorandum van Begrip zal de samenwerking tussen de twee instituten verder intensiveren.
De toekomstige samenwerking zal breed zijn en heeft betrekking op gebieden zoals onderzoek, uitwisseling van onderzoekers, onderwijs, klinische onderzoeken, ontwikkeling van therapeutische producten, samenwerking met industrieën en levering van zorg. Het partnerschap tussen Lund en Leiden heeft het potentieel om een van de sterkte internationale hubs voor ATMP ontwikkeling te worden, omdat de regio al verwikkeld is in een breder netwerk. Nu dat het memorandum ondertekend is, zal het proces een onderhandelingsfase ondergaan, om het eens te worden welke activiteiten de drie partijen aan samen zullen werken in de komende jaren.
‘De ontwikkeling van ATMPs is een hoge prioriteit in vele landen, inclusief Zweden. De samenwerking met Leiden is een belangrijke stap in het bundelen van krachten in het veld. Binnen ATMP is het bijzonder belangrijk om krachten te bundelen in dit veld. Binnen ATMP is het bijzonder belangrijk om basisonderzoek te linken naar klinische behandeling. Beide Lund en Leiden hebben bewezen dat ze aan de voorhoede zijn in deze gebieden", zei Erik Renström, vicekanselier van Lund University.
De allernieuwste faciliteiten
Nederland heeft een sterk ATMP programma binnen de Nederlandse Wetenschappelijke Agenda route op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Het LUMC heeft een leidende positie binnen het veld, met de allerbeste faciliteiten. In 2022 opende het LUMC NecstGen, een GMP faciliteit van 4,000 m2, voor het productie en ontwikkelingsproces van cel- en gentherapieën. Regeneratieve geneeskunde is een van de hoofdthema's van onderzoek in Leiden. Prof. Pancras Hogendoorn, decaan van LUMC: ‘Door te beginnen met beide nationale en internationale strategische samenwerkingen, kunnen we ziekte-specifieke expertise en capaciteit voor innovatief onderzoek combineren, waardoor we toegang krijgen tot meer donor- en patiëntmateriaal.'
Toekomstige ontwikkeling
Bij Skåne University Hospital in Lund, wordt er een ultramodern ATMP centrum gebouwd, die zal openen in 2024. Lund University is een van de voornaamste Zweedse universiteiten wanneer het aankomt op het onderzoeken cellulaire, genetische en weefseltherapie. 'Deze samenwerking is belangrijk voor de toekomstige ontwikkeling van ATMPs. Het zal onze mogelijkheden voor het aanbieden van ATMP behandelingen voor serieus zieke patiënten vergroten", zei Björn Ekmehag, Chief Executive Officer van Skåne University Hospital.
In tegenstelling tot traditionele vormen van medicijnen, die meestal volledig ontwikkeld zijn binnen de farmaceutische industrie, zijn de meerderheid van ATMPs ontwikkeld op de basis van academische innovatie. Veel ATMPs zijn afhankelijk van aanbieders van gezondheidszorg, als een onderdeel van de ontwikkeling. Het brengen van deze nieuwe therapieën naar patiënten vereist samenwerking en coördinatie tussen voorname academische en klinische centrums.