Mark Rutte bezoekt SRON
Op maandag 9 oktober 2023 brachten demissionair premier Mark Rutte en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf een werkbezoek aan het NWO-instituut SRON. Het is voor SRON Leiden een mooie gelegenheid om twee prominente gasten te hebben mogen ontvangen. De organisatie is enthousiast over de erkenning van de wetenschappelijke doorbraken die in Leiden plaatsvinden en hun waardevolle bijdrage aan het wetenschappelijk veld.
Internationale invloed
Het werkbezoek werd door de heren als breed en divers beschouwd. Rutte en Dijkgraaf woonden twee colleges bij over twee ruimte-instrumenten, die een goed voorbeeld zijn van de internationale invloed van het Nederlandse onderzoek. Daarna volgde een college van aardwetenschapper Ilse Aben over de ruimtesatelliet TROPOMI. Dit is een instrument dat in Nederland is ontwikkeld om dagelijks miljoenen metingen uit te voeren en grote methaanlekken over de hele wereld op te sporen. Het dichten van deze methaanlekken is een manier om op korte termijn de opwarming van de aarde te beperken. De ruimtesatelliet speelt een belangrijke rol in een wereldwijd alarmeringssysteem van de Verenigde Naties. Tot slot werd er een korte presentatie gegeven over onderzoek naar zwarte gaten, met onder andere de ruimtetelescopen Athena en LISA.
Mooie gesprekken
Na de minicolleges namen Dijkgraaf en Rutte deel aan 'speeddaten', waar ze gesprekken voerden met onderzoekers uit verschillende vakgebieden, variërend van gedragswetenschap tot voedseltechnologie en van planetaire gezondheid tot petroleum engineering. Rutte was zeer te spreken over de gesprekken:
‘Het waren stuk voor stuk prachtige gesprekken. Eerst met de mensen die hier bij SRON werken aan zeer hoogwaardig onderzoek waarvan je alleen maar kunt zeggen: wauw, dat we dat in Nederland hebben! Maar meteen daarna gaat het dan ook weer over hele praktische onderwerpen, waar we in de samenleving meteen baat bij hebben.’
Motivatie van onderzoekers
Rutte toonde veel interesse in de motivatie van de verschillende onderzoekers. Zo sprak hij met Rudy Negenborn (TU Delft) en Loes Kreemers (Hogeschool van Amsterdam) over schonere scheepvaart en duurzaam en autonoom varen, evenals over de verborgen stadsnatuur. Dijkgraaf was enorm geïnspireerd en enthousiast na de colleges en speeddates. Zo had hij gesproken met Rose Sharifian (Faculty of Impact), die met haar start-up Sea-O2 werkt aan het verwijderen en opslaan van CO2 uit oceanen.
Onvoorspelbare kennis
Het ontdekken van het (on)verwachte was een centraal thema tijdens het bezoek aan NWO en SRON. Met de colleges en speeddates vinden de organisaties het belangrijk om de balans tussen alle vormen van wetenschap, toegepast, praktijkgericht en fundamenteel, te bewaken. Deze drie aspecten zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan Nederland op wetenschappelijk, maatschappelijk, economisch en sociaal niveau.
Kracht van Nederland
Rutte en Dijkgraaf vinden dat we de wetenschap moeten blijven koesteren en hierin moeten blijven investeren, zodat Nederland internationaal op de kaart blijft staan. Rutte sloot de gesprekken met de onderzoekers af met een groot gebaar en een diepe buiging voor al hun werk.