Onderzoek naar de verschillende fasen van de levensduur van een project – van het winnen van de grondstoffen, naar productie, tot het uiteindelijke eindgebruik – wordt levenscyclusanalyse (LCA) genoemd. Hoogleraren Jeroen Guinée en Galt Huppes doen namens Universiteit Leiden, als eerste onderzoeksinstituut dat zich met dit thema bezighoudt, onderzoek naar de levenscyclusanalyse. Zij brachten, in samenwerking met andere wetenschappers, vanuit het Leidse Centrum voor Milieuwetenschappen in 1992 al het eerste handboek op het gebied van LCA uit.
Guinée en Huppes werken aan innovatieve benaderingen om te begrijpen hoe producten en productieprocessen de planeet beïnvloeden. De hoogleraren trachten een toekomst vorm te geven waarin deze processen milieuvriendelijker zijn. De Europese Unie benadrukt het groeiende belang van LCA, vooral met de introductie van wetgeving zoals de Green Claims-richtlijn. Die vereisen dat fabrikanten de milieuvriendelijkheid van hun producten bewijzen door gebruik te maken van LCA.
Guinée streeft naar verandering met betrekking tot ontbrekende gegevens en stelt voor dat bedrijven procesgegevens openbaar maken, met uitzondering van enkele ‘privé-ingrediënten'. Zonder nauwkeurige gegevens blijft de betrouwbaarheid van de resultaten onzeker. Het streven naar verbetering en vermindering van de consumptie is belangrijk, en LCA geeft inzicht in hoe iedereen milieuvriendelijker kan consumeren, door de volledige levenscyclus van producten te onderzoeken en te evalueren.